top of page
Vyhledat
  • jiribeer

CITRÓNOVÝ MOUSSE

Tento osvěžující dezert se stal u nás v rodině velmi populární. Pro mne je jeden z nejoblíbenějších jarních i letních dezertů. Lehká krémovost doprovázená dotekem kyselosti se stala závislostí a pravidelně připravuji nejen doma, ale i pro své klienty.


Co je potřeba na 6-8 porcí: - 6 plátků želatiny (96g celkem) - 6 vajíček z volného chovu (bílky a žloutky zvlášť)

- 150 g moučkového cukru

- 400 ml smetany (minimálně 33%)

- 150 ml citrónové šťávy (z vymačkaných BIO citrónů)

- nastrouhaná kůra z BIO citrónu (kůra nesmí být chemicky ošetřena, ani navoskovaná)


Na ozdobu

- 200 ml vyšlehané smetany (minimálně 33%)

- nastrouhaná kůra z BIO citrónu (kůra by neměla být chemicky ošetřena, ani navoskovaná)


Postup Namočte želatinu asi na 5 minut do studené vody (případně dle návodu). Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané pěny (nejlépe elektrickým mixérem). V další míse z bílků vyšlehejte pevný nadýchaný sníh a ve třetí míse vyšlehejte smetanu do nadýchané šlehačky. Okapanou želatinu vložte do menšího hrnce a nechte rozpustit během zahřátí (nesmí se vařit). Poté přidejte citrónovou šťávu a nastrouhanou kůru. Za stálého míchání pak rozpuštěnou želatinu s citrónovou šťávou a kůrou přilévejte do mísy se žloutky a cukrem. Velmi důležité je neustálé míchání.


Nyní do žloutků přidáme vyšlehaný sníh a šlehačku a vše důkladně, ale jemně zamícháme.

Nadále již přelejeme do servírovacích nádob (mísa, sklenice) dle vašeho uvážení. Osobně pro lepší prezentaci preferuji sklenice. Naplněné servírovací nádoby dejte odpočinout na několik hodin do lednice. Před servírováním ozdobte lžičkou šlehačky a nastrouhanou citrónovou kůrou.


Dobrou chuť

Jirka



178 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page